31 ianuarie 2012

CAPITOLUL 2: Sfântul VALENTIN (sau FĂURAR, LUNA IUBIRII)

Once upon a time... trăiau într-un orășel îndepărtat trei fete ce căutau prin cărți vechi, google și wikipedia urme de praf de spiriduș, dar și motive să dăruiască.
Am găsit, printre file răsfoite, povestea unui om ce se numea Valentin. El iubea florile și în fiecare zi petrecea nenumărate ore în grădina sa îngrijindu-le. Chiar  mai mult decât să le iubească,  îi plăcea să le dăruiască. Tinerii îndrăgostiți erau cei ce își găseau refugiu în acea gradină ,plecând mereu încununați cu flori. Drama lui Valentin a început când a reușit să îl supere pe regele Claudius II. Între noi fie vorba, el era un veșnic susținător al iubiriilor interzise și călcându-l pe coadă pe rege a ajuns să își găsească sfârșitul, tocmai în data de 14 februarie. Ce este  important de știut e că datorită gestului regelui de al pune pe ”silence” pe Valentin, acesta din urmă devine cunoscut pentru gesturile sale, ce au dăruit tinerilor îndrăgostiți motive să se iubească. Chiar și în zilele noastre Sfântul Valentin este cinstit pe data de 14 februarie, când îndragostiții își sărbătoresc iubirea.
Februarie este luna iubirii și a îndragostiților! Tot căutând și tot răsfoind am dat peste o altă legendă, născută chiar pe meleagurile noastre: Dragobetele! Se spune că Dragobete Iovan, Fiul Babei Dochia, era un june frumos şi nemuritor, care umbla prin lume împărțind dragoste și veselie. Noi, oamenii din aceste vremuri, nu-l mai  putem vedea din cauză că avem privirea încețoșată de îndoială și spurcată cu fărădelegi. Dragobetele, consierat zeul dragostei de străbuni, stăbătea în zbor deasupra satelor în ziua de 24 februarie. Acesta se credea a fi timpul în care toate animalele și păsările își găsesc perechea. Băieții și fetele aveau credință nestrămutată că în această zi trebuie să glumească, precum ghidușul Dragobete, care îi va menține îndrăgostiți tot timpul anului .Dragobetele mai simbolizează și primele clipiri ale genelor din trezirea naturii la viață după somnul greu al Iernii, de aceea el mai este numit și„Cap de primăvară”, „Logodnicul pasărilor” ce își încep primele triluri din an, sau „Dragomiru-Florea”. Fetele  obișnuiau a strânge de cu seara ultimele rămășițe de zăpadă, numită ”zăpada zânelor”. Aceasta, topită, era folosită pe parcursul anului pentru felurite descântece de dragoste.
Astfel am cutreierat
Dealurile aproape descoperite
Și am adunat omăt curat,
Topit de mâini meșteșugite,
Din care am creat
Poțiuni nedeslușite
De zicerea ”a fost odat’ ”,
Cu drag au fost folosite
După cum ne-am descurcat
În toate cele făurite
Frumos ca niciodat’.
Am născocit daruri deosebite
Pentru voi, imediat,
Spre a le oferi persoanei iubite!
Cum altfel să îi arăți jumătății tale că o iubești, decât dăruind? Iubire, Ascultare, Înțelegere, Apreciere, Sprijin și, bine-înțeles, cadouri (hi hi)! Noi v-am pregatit o mulțime de surprize și în această lună. Așa că înarmați-vă cu iubire și let the fun begin!


Semnat,
Ina, Mihaela & Raluca