1 martie 2012

CAPITOLUL 3: Luna lui MĂRȚIȘOR (sau Legenda Babei Dochia și a Firului de Mărțișor)

Bine ai venit, Primăvară!

V-ați ales deja Baba? Pai cum, nu știți legenda? Așezați-vă mai confortabil în scaun și vă vom spune!

Se zice că demult, demult, taaare demult era o babă pe nume Dochia, ce avea un caracter foarte schimbător. Chiar în prima zi a lunii Martie, simțind că vine primăvara, ea a urcat pe munte cu turma sa de oi, bine încotoșmănită cu nouă cojoace. A urcat și a tot urcat muntele timp de nouă zile, iar în fiecare zi mai arunca în urma ei câte un cojoc. Cojoacele deveneau  zăpadă ce se topea în razele tot mai calde ale soarelui, iar în urma babei răsăreau ghiocei. Dar, în a noua zi, Iarna a prins-o din urmă pe Dochia și, fiind furioasă pentru că a fost sfidată, a înghețat-o pe babă și a transformat-o în stană de piatră chiar acolo în vârful muntelui.
Primele nouă zile din luna Martie se numesc ”Babele” sau ”Zilele Dochiei”. În ziua de 1 Martie fiecare își alege o ”babă” (o dată) dintre cele 9, iar tradiția spune că așa cum va fi ziua aleasă, însorită sau friguroasă, așa va fi și restul anului pentru persoana ce a ales-o.
Se presupune că însăși Baba Dochia  a împletit primul fir de mărțișor din fir de lână albă și roșie pentru a simboliza iarna și primăvara, frigul și căldura, întunericul și lumina, moartea și renașterea la viață. În luna martie, zilele de iarnă și de primăvară se împletesc la fel ca acest fir.
 Mărțișorul e un simbol al Soarelui și era purtat, conform tradiției populare, pentru a-l îmbuna pe acesta (pentru a-i feri pe copii de frig și pentru a nu le arde tenul fetelor tinere). Mărțișorul era purtat din zorii zilei de 1 până pe 9 martie, iar mai apoi era legat de un trandafir sau de crenguța unui copac pentru noroc.
În zilele noastre mărțișorul e purtat ca un simbol al venirii primăverii, a luminii și căldurii și a trezirii întregii suflări din somnul Iernii.
Încă mai aveți timp, 9 zile, pentru a însenina viața cuiva cu un mărțișor! Mai bine mai târziu decât niciodată. Pe blogul nostru puteți găsi o varietate de mărțișoare unicate, potrivite pentru orice gusturi și vârste, viu colorate și cu drag realizate, handmade!

Cu drag,
Ina, Mihaela & Raluca